Folkeskolelærere er enten overenskomstansatte eller tjenestemandsansatte.
Overenskomstansatte og tjenestemandsansatte folkeskolelæreres løn er beskrevet i Forhåndsaftalen, der igen bygger på de centrale overenskomster for de nævnte grupper.
Der ansættes ikke længere tjenestemænd.
Overordnet kan det siges at lønnen til overenskomstansatte folkeskolelærere i Silkeborg Kommune er bygget op af følgende elementer:
Grundløn - Løntrin 31 + 3.000 kr.
Kvalifikationsløn - efter 4-, 8-, og 12 års anciennitet.
Funktionsløn, som gives ved bestemte funktioner.
Som lærer i folkeskolen får du en række tillæg og de kan variere, alt efter om du er på grundløn eller anciennitetsløn.
Undervisertillæg:
Lærernes undervisertillæg dækker undervisningstimer efter det ”udvidende undervisningsbegreb” op til og med 750 timer pr. skoleår.
Undervisertillægget udgør pr. 1.10.2024:
- Grundløn: 1.731,34 kr. per måned.
Undervisningstillæg:
Hvis du har flere end 750 undervisningstimer på et skoleår som lærer, får du både som grundlønnet og anciennitetslønnet et tillæg på 143,83 kr. per undervisningstime.
Tillæg ifm lærerstuderende i praktik:
Når du som lærer har opgaver i forbindelse med lærerstuderendes praktik, vil flere af disse opgaver medføre, at du skal have et tillæg til din løn. Tillæggene er fastsat i ”Aftale om vilkår for varetagelse af opgaver i forbindelse med lærerstuderendes praktik i uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen” – også kaldet praktikaftalen.
Læs aftalen her: Aftale om vilkår for varetagelse af opgaver i forbindelse med lærerstuderendes praktik i uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen (pdf)
Ved aflønningen af lærere m.fl., der har opgaver i forbindelse med de lærerstuderendes praktik, er der lagt vægt på særligt tre opgavetyper:
- Vejledning
- Koordinering og organisering
- Praktikundervisning
Vejledning aflønnes med et fast vejledertillæg eller et tillæg pr. planlagt og gennemført arbejdstime, der vejledes. Der er i aftalen en tæt sammenhæng mellem de lærerstuderendes deltagelse i lærerens undervisning m.m. og den vejledning, der efterfølgende skal finde sted. Der er desuden et tillæg for deltagelse i førsteårsprøven og i professionsprøven på 4. studieår.
Koordineringen og organisering af samarbejdet med professionshøjskolerne om de lærerstuderendes praktik er med den nye læreruddannelse blevet en væsentligt større opgave på mange skoler, og derfor aflønnes denne opgave nu særskilt med et fast tillæg samt et tillæg pr. praktikgruppe, der koordineres for. Aflønningen for koordinering hang tidligere sammen med ledelsesopgaven, men de to elementer er nu skilt ad. Der gives derfor også et særskilt tillæg for ledelsesansvar.
Praktikundervisning er stadig en vigtig del af det, der foregår på skoler, der har lærerstuderende i praktik, selvom praktikundervisning ikke længere er en forpligtelse i henhold til læreruddannelsen. Praktikundervisning kan være med til at ruste de studerende til eksempelvis skole-hjem-samarbejdet, samarbejdet med PPR, inklusionsarbejdet mm. Tillægget for praktikundervisning gælder ikke for dem, der i forvejen får tillæg for at koordinere, vejlede eller for at have ledelsesansvaret.
Som noget nyt ydes alle tillæg i praktikaftalen, uanset om opgaverne løses indenfor eller udenfor den arbejdstid, der opgøres. Derudover er tillæggene pensionsgivende og uafhængige af beskæftigelsesgraden. Hvis opgaverne løses udenfor den arbejdstid, der opgøres, aflønnes opgaverne med sædvanlig timeløn med et tillæg på 50 pct.
I aftalen er der nu også et bilag, der dels beskriver, hvad der aflønnes for, og dels udfolder, hvilke opgaver der typisk skal løses, når man fx har opgaven med at vejlede de studerende.
Desuden har vi aftalt i Silkeborg, at der er to andre tillæg: Silkeborgtillægget og Ulempetillægget.