Arbejdsskader
Arbejdsskader skal anmeldes til arbejdsgiverens forsikringsselskab eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Læs om definitionen på ulykker og erhvervssygdomme, mulighed for erstatning og hvordan Danmarks Lærerforening kan hjælpe.
Kontakt altid os på Kredskontoret, hvis du kommer ud for en episode, som udløser tvivl omkring en arbejdsskade.
Arbejdsskader
Når der er en sammenhæng mellem årsagen til en skade og arbejdets udførelse, så er der tale om en arbejdsskade.
En arbejdsskad kan defineres som enten en arbejdsulykke eller som en erhvervssygdom.
Din arbejdsgiver skal anmelde arbejdsulykker, din læge skal anmelde erhvervssygdomme.
- En arbejdsulykke er en pludselig hændelse eller en påvirkning, der er sket indenfor fem dage.
- En erhvervssygdom er sygdom opstået efter påvirkning under arbejdet gennem en periode på mere end fem dage.
Det er altså varigheden af påvirkningen, der afgør definitionen på arbejdsskaden. Hvor længe, du er syg bagefter (følgerne af skaden) er en anden sag.
Læs mere på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside.
Det er vigtigt, at arbejdsskader bliver anmeldt korrekt, og absolut senest inden der er gået et år.
- Din arbejdsgiver har pligt til at anmelde en arbejdsulykke til sit forsikringsselskab. Forsikringsselskabet videregiver sagen til Arbejdsskadestyrelsen, hvis skaden har varige følger.
- Din læge eller tandlæge skal anmelde en formodet erhvervssygdom til Arbejdsskadestyrelsen og til Arbejdstilsynet.
Der er dog visse undtagelser for anmeldepligten, og i sidste ende er det dit eget ansvar, at skaden anmeldes. Du kan, om nødvendigt, selv anmelde skaden på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Højst tre uger efter anmeldelsen skal du modtage et kvitteringsbrev. Hvis det ikke sker, kan det være tegn på, at skaden ikke er anmeldt korrekt.
Hvad sker der efter anmeldelsen?
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring behandler arbejdsskadesagen og træffer afgørelse om, hvorvidt skaden kan anerkendes og hvilken erstatning, du i givet fald har krav på.
Kontakt kredsen
Er du kommet ud for en arbejdsskade anbefaler vi, at du kontakter Silkeborg Lærerforening. Her kan du få hjælp til anmeldelse af arbejdsskaden, problemer ift. dækning af behandlingsudgifter og forståelse af sagsgangen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Har skaden konsekvenser for dine ansættelsesforhold i form af sygemelding, overgang til fleksjob, afsked eller andet, er det meget vigtigt, at du retter henvendelse til os.
Arbejdsskader, hvor der formodes et varigt mén eller nedsat erhvervsevne, sendes via kredsen til Hovedforeningen, hvor et team af konsulenter hjælper med at få den bedst mulige afgørelse af sagen. Brug dette indberetningsskema.
Vi kan hjælpe dig med de problemer, der kan være i relation til arbejdsskaden og rådgive dig under sagens forløb. DLF i København kan holde øje med, om Arbejdsskadestyrelsens behandling af din sag kører hensigtsmæssigt og retfærdigt og vejlede dig i forhold til en eventuel anke af afgørelsen.
Kontakt Silkeborg Lærerforening
Er du kommet ud for en arbejdsskade anbefaler vi, at du kontakter os. Her kan du få hjælp til anmeldelse af arbejdsskaden. DLF i København kan hjælpe dig med problemer ift. dækning af behandlingsudgifter og forståelse af sagsgangen i Arbejdsskadestyrelsen.
Har skaden konsekvenser for dine ansættelsesforhold i form af sygemelding, overgang til fleksjob, afsked eller andet, er det meget vigtigt, at du retter henvendelse til os.
Arbejdsskader, hvor der formodes et varigt mén eller nedsat erhvervsevne, sendes via kredsen til Hovedforeningen, hvor et team af konsulenter hjælper med at få den bedst mulige afgørelse af sagen.
Din skade skal være anerkendt, hvis du skal have erstatning eller dækket behandlingsudgifter. Hvis skaden ikke anerkendes, stopper sagen, og man kan ikke få noget refunderet heller ikke dækning af behandlingsudgifter.
Arbejdsskadestyrelsen behandler din arbejdsskadesag og afgør om skaden kan anerkendes, og størrelsen på en eventuel erstatning. Under sagsbehandlingen indhenter Arbejdsskadestyrelsen oplysninger fra relevante steder, fx læge, skadestue, arbejdsgiver, osv.
Arbejdsskadestyrelsens afgørelse kan indbringes for Ankestyrelsen, der kan træffe en anden afgørelse eller kræve, at sagen vurderes på ny i Arbejdsskadestyrelsen.
Erstatning
Når en skade er anerkendt, vurderer Arbejdsskadestyrelsen, om der er ret til erstatning. Det er fastsat i loven hvor meget, der kan gives i erstatning. Erstatningen inddeles i tre grupper:
- Behandlingsudgifter
- Varigt mén
- Tab af erhvervsevne
Behandlingsudgifter
Arbejdsgiverens forsikringsselskab dækker udgifter til behandling, der står i rimeligt forhold til følgerne af skaden, og behandlingen påbegyndes så tidligt som muligt efter skaden. I visse tilfælde dækkes også udgifter til hjælpemidler.
Spørg altid forsikringsselskabet, om de betaler dine udgifter, inden du starter en behandling eller køber et hjælpemiddel.
Godtgørelse for varigt mén
Hvis du har daglige gener og ulemper som følge af skaden, og de vurderes at være varige, er der mulighed for at få en godtgørelse. Arbejdsskadestyrelsen vurderer méngraden efter en méntabel. Vurderes méngraden at være 5% eller mere, udbetales et engangsbeløb beregnet ud fra et fast takseret 100%-tal og den vurderede méngrad.
Erstatning for tab af erhvervsevne
Hvis du efter en arbejdsskade har forringet dine muligheder for at tjene penge ved at arbejde, og dette vurderes til et erhvervsevnetab på mindst 15 procent, har du ret til erstatning. Erstatningen beregnes individuelt på baggrund af din indkomst på skadestidspunktet, alder, køn og selvfølgelig størrelsen af erhvervsevnetabet.
Læs mere på AES.